Ampumahiihtoa ja muita urheilumahdollisuuksia Kontiolahden huikeissa maisemissa

matkustaa ympäri Suomen maaseudulle

Kontiolahti on vajaan 15 000 asukkaan kunta Pohjois-Karjalassa. Pienestä väkiluvustaan huolimatta suomalaisten perinnemaisemien Kontiolahti tarjoaa huikeat puitteet monipuoliseen ulkoilmaurheiluun niin kesällä kuin talvellakin. Urheilun prioriteetiksi asettava Kontiolahti onkin palkittu vuonna 2017 vuoden liikuttaja- ja urheilukunnaksi Suomessa. Kontiolahti kuvaa liikunnan, sen tukemisen ja siihen kannustamisen olevan luonnollinen osa kunnan arkea ja toimintastrategiaa, ja urheilu- ja ulkoilumahdollisuuksia onkin pyritty tuottamaan tasapuolisesti kaiken ikäisille ottaen huomioon sekä sykettä nostavan urheilun kuin perinteisemmän ulkoilunkin ystävät.

Tässä artikkelissa on koottu yhteen Kontiolahden tarjoamia urheilumahdollisuuksia. Liikkumiseen ja sen iloon panostava kunta pitää huolta, että alueen tarjoamat mahdollisuudet ovat monipuolisia ja vastaavat kansallisia liikuntasuosituksia, jotka koostuvat niin kevyestä liikunnasta, reippaasta ulkoilusta sekä vauhdikkaasta ja aktiivisesta fyysisestä toiminnasta. Tavallisten pallo-, tennis- ja leikkikenttien lisäksi Kontiolahti tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös ohjattuun liikuntaan, maisemia korostavaan ulkoiluun ja uudempiin lajeihin tutustumiseen. Tässä artikkelissa käsitellään Kontiolahden tarjoamista liikuntamahdollisuuksista muun muassa ampumahiihtoa, vaellusreittejä ja seinä- ja kalliokiipeilyä.

Ampumahiihto on paikallinen ylpeys

Kontiolahden monipuolisten urheilumahdollisuuksien takana on suurissa määrin kunnan yli 60-vuotias urheiluseura Kontiolahden Urheilijat, joka on myös yksi Pohjois-Karjalan tunnetuimmista urheiluseuroista. Muun muassa kuuluisa ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on seuran kasvatti. Kontiolahden Urheilijoiden näkyvin toiminta tapahtuukin juuri ampumahiihdon ja hiihdon parissa, mutta myöskään muita ampumalajeja tai suunnistusta ei ole unohdettu seuran toiminnassa. Urheiluseura järjestää kesällä biathlon-leirejä lapsille, organisoi säännöllisesti ampumahiihto-kursseja eritasoisille urheilijoille, tarjoaa matalan kynnyksen ampumahiihto-vuoroja aloittelijoille ja ohjaa myös useampaa tavoitteellista harjoitusryhmää.

Kontiolahden urheilupuitteiden vetonaula jopa ulkomaalaisille vierailijoille on vuonna 2004 valmistunut Jäähdytetty Latu, jonka ansiosta hiihtokauden pääsee aloittamaan jo lokakuussa. Lisäksi Kontionlahdelta löytyy kuntalaistenkin urheilupaikkana toimiva upeiden rantamaisemien ympäröimä ampumahiihtostadion, jolla on myös järjestetty ampumahiihdon maailmanmestaruuskilpailut vuosina 1999 ja 2015. Antoisia hiihtopuitteita ja A-luokan ampumahiihtostadionia hyödynnetäänkin paljon myös kansainvälisenä kilpailupaikkana. Tänä vuonna Kontiolahti järjesti ampumahiihdon SM-kisat, sekä isännöi biathlonin maailmancupin, joka kokosi yhteen ampumahiihdon huiput ympäri maailmaa. Seuraavan kerran kunta isännöi ampumahiihdon maailmancupin osakilpailun vuonna 2020.

Laskettelu ja moottorikelkkailu Kontiolahdella

Ampumahiihdon ohella Kontiolahti tarjoaa mahdollisuudet harjoittaa myös muita talviurheilulajeja. Laskettelemaan pääsee Mustavaaran laskettelukeskuksessa, joka on tarjonnut vapaa-ajanvietto- ja harrastusmahdollisuuksia talvilajien parissa jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Mustavaaran lapsiystävälliset ja monipuoliset rinteet tarjoavat turvalliset laskettelumahdollisuudet aloitteleville laskijoille, mutta haastavat myös vanhat konkarit. Rinteiden lisäksi Mustavaarasta löytyy parkkilaskijoita ajatellen suunniteltu Snowpark, jonka monipuoliset reilit ja boxit tarjoavat laskuiloa monen tasoisille laskijoille. Laskettelukeskuksen alue kattaa myös vaaramaisemien koristamat perinteiset hiihtoladut, sekä tarjoaa kaksi kotaa retkihiihtäjien käyttöön.

Pohjois-Karjalalle tyypilliseen tapaan myös Kontiolahti tarjoaa erinomaiset puitteet moottorikelkkailuun. Pohjois-Karjalan alueen kelkkauria hoitaa 12 kunnan ja eri matkailupalveluyritysten sekä kelkkailukerhojen muodostama maakunnallinen yhteenliittymä. Kelkkailukokemus on siis taatusti ensiluokkainen ja turvallinen. Yli 1800 km mittainen uraverkosto tarjoaa upeat talvimaisemat ja unohtumattomia elämyksiä, jotka voi muokata juuri itselle sopivaksi. Alle tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalla Kolilla kelkkasafareille pääsee joko omatoimisesti tai oppaan kanssa keston vaihdellessa muutamasta tunnista useampaan päivään. Kolilla pääsee kokeilemaan myös esimerkiksi retkiluistelua ja osallistumaan Husky-safarille.

Liikuntavaihtoehtoja perinteisemmän ulkoilun ystäville

Tavanomaisempaa ja kevyempää ulkoilua kaipaaville Kontionlahden seutu tarjoaa erinomaiset patikointi- ja eräretkeilymahdollisuudet. Omatoimisesti patikoimaan voi lähteä esimerkiksi Kolille ja tutustua vuoden 2007 retkikohteeseen Herajärven kierrokseen, joka on noin 40 km vaellusreitti henkeäsalpaavissa vaaramaisemissa. Varsinainen nähtävyys Kontiolahdella on noin viisikilometrinen Kolvanauuron luontopolku rotkolaaksossa, joka kuljettaa retkeilijän ihailemaan koskematonta monipuolisen kasviston luontoa halki kivilouhikoiden ja saniaislehtojen veden solinan tahdittamassa rauhaisassa tunnelmassa. Hauska koko perheen yhteinen ulkoilumuoto on myös geokätköily, jonka parissa Kontiolahden seutu tarjoaa lukuisia seikkailuja.

Patikointia karttaville menopelien ystäville Kontionlahden ja Joensuun ympäristöstä löytyy myös lukuisia pyöräteitä. Tosipolkijat voivat valita reitiksi esimerkiksi lähes 50 km mittaisen Jaaman kierroksen, Joensuun matkustajasatamasta lähtevän reitin, joka kiertää Kontiolahdella Höytiäisen kanavan. Kontionlahden alue tarjoaa myös täysimittaisen Karelia Golfin ylläpitämän Golf-kentän alle kymmenen kilometrin matkan päässä Kontioniemellä. Kyseessä on kangasmaastoon rakennettu championship-kenttä, joka ei sisällä vesiesteitä ja on käytettävissä säästä riippumatta kovankin sateen jälkeen. Karelia Golf tarjoaa myös upean järvinäkymän ja tasamaalla pelanneille ennennäkemättömät maisemat.

Seinä- ja kalliokiipeilyä kokeilunhaluisille matkailijoille

Uudenlaisia ja haastavia urheilukokemuksia etsiville Kontiolahti tarjoaa mahdollisuuden tutustua seinä- ja kalliokiipeilyn saloihin. Kontiolahden ja Joensuun alueella seinä- ja kalliokiipeilyä pääsee kokeilemaan ainakin Itä-Suomen Elämyspalveluiden ja Korpisoturi Oy:n johdolla. Yritykset järjestävät yksilöllisesti räätälöityjä elämys- ja seikkailupäiviä, joissa asiakkaat pääsevät testaamaan kalliokiipeilyä ja -laskeutumista sekä kokemaan sen hauskuuden turvallisessa ympäristössä. Ohjatun seinä- ja kalliokiipeilyn ympäristöksi voi valita oman maun mukaan esimerkiksi kiipeilyseinän sisätiloissa, Joensuun paloaseman tornin tai yhdistää kokemuksen Kolin upeisiin maisemiin.

Höytiäisen tarjoamat ulkoilumahdollisuudet

Perinteisempää ja vähemmän puhtia vaativaa ulkoilua kaipaavat lomailijat voivat nauttia Kontiolahden maisemista ja ulkoilmasta etenkin Höytiäisen vesillä. Järvi tarjoaa erinomaiset puitteet esimerkiksi veneilyyn, sillä virallisia venereittejä on merkitty karttaan 87 km mittainen pätkä, minkä lisäksi epävirallisia reittejä löytyy noin 70 km matkalta. Kalastusta taas voi harjoittaa useammalla kalasaunalla. Uimarantoja Kontiolahdelta löytyy kuusi, joista jopa viisi täyttää EU:n laatukriteerit. Rannalla istumisen pitkästyttäessä Kontiolahdella voi pistäytyä myös vedenalaiseen maailmaan, sillä Höytiäisen sukeltajat tarjoavat sukelluskursseja ja luokitelluille sukeltajille sukellusmatkoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *