Kiinnostavimmat nähtävyydet Pohjois-Karjalassa

matkustaa ympäri Suomen maaseudulle

Suomen itäisessä kulmassa sijaitseva Pohjois-Karjala on yksi maan parhaimmista luonto-, hyvinvointi- ja kulttuurimatkailukohteista. Alueella sijaitsee monet historiallisesti merkittävät rakennukset sekä Suomen kansallismaiseman sisältävä Kolin kansallispuisto. Osa on hyvinkin tunnettuja ja osa tuntemattomia, mutta tuntemattomat kohteetkin ovat erittäin mielenkiintoisia. Näiden lisäksi kunnassa on monta kaupunkia, jotka ovat täynnä toimintaa ympäri vuoden – esimerkiksi Joensuussa järjestettävä vuosittainen Ilosaarirock. Hyvien kulkuyhteyksien päässä oleva Pohjois-Karjala antaa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua karelialaiseen kulttuuriin ja historiaan.

Pohjois-Karjalan maakunta muodostuu viidestä kaupungista: maakuntakeskus Joensuusta, Kiteestä, Lieksasta, Nurmeksesta ja Outokummusta. Alueella sijaitsee niin ikään kolme suurta vesialuetta, joiden ansiosta Pohjois-Karjala on merkittävä mökkikunta. Maakunnassa on yli 24 000 kesämökkiä, joissa vierailevat suomalaiset ja vieressä sijaitsevan Venäjän matkailijat. Niiralan rajanylityspaikasta Suomeen saapuu vuosittain noin 1,5 miljoonaa venäläistä. Itse Pohjois-Karjalan kunnassa asuu vakituisesti yli 162 000 asukasta, mutta erityisesti kesien aikana luku moninkertaistuu. Tutustutaan paremmin alueelta löytyviin mielenkiintoisiin nähtävyyksiin.

Kolin kansallispuisto

Kolin kansallispuisto on Suomen ja samalla Pohjois-Karjalan maakunnan tunnetuin nähtävyys. Sillä ei ole vain yhtä merkitystä, vaan Koli tarkoittaa kansallismaisemaa, kansallispuistoa, laskettelu- ja hiihtokohdetta, matkailualuetta, eteläisen Suomen korkeinta kohtaa, geologista nähtävyyttä ja Suomen kulttuurin keskittymää. Kansallispuisto levittäytyy 30 neliökilometrin alueelle ja se on perustettu vuonna 1991. Alueelle tehtiin laajennuksia vuonna 1996. Vuonna 1994 ympäristöministeriö valitsi Kolin yhdeksi 27 erityisen merkittäväksi kansallismaisemaksi, jonka takia se on tänä päivänä Suomen kuvatuin kohde.

Vuosittain alue houkuttelee noin 140 000 vierailijaa, joita palvelee luontokeskus Ukko. Historian aikana monet merkittävät suomalaiset taiteilijat ovat löytäneet inspiraation Kolin kauniista maisemista, joista tunnetuimpia ovat Jean Sibelius ja Juhani Aho. Koli liitetäänkin vahvasti suomalaisuuteen ja erityisesti kalevalaisuuteen. Alueen tunnetuin näköalapaikka on Ukko-Koli, josta näkee laajasti itäiselle Pielisen järvialueelle. Talvisin alueella toimii laskettelukeskus Ukko Koli ja kesäisin kaksi pitkää maisemahissiä. Kansallispuistossa sijaitsee myös Kolin kylä, jonka ympärillä on kaikki merkittävät kulttuurikohteet kuten kotiseutumuseo ja näyttelytiloja.

Joensuun Taitokortteli

Joensuun keskustassa sijaitseva Taitokortteli on alueen merkittävä käsityö-, matkailu- ja kulttuurikortteli. Korttelissa kohtaavat matkailijat, kaupunkilaiset ja käsityön ammattilaiset sekä harrastelijat. Se muodostuu kauppaneuvos Mustosen ja kauppaneuvos Parviaisen perheilleen yli sata vuotta sitten rakennuttamista puutaloista, niiden sisäpihalla sijaitsevasta tiilitalosta ja punaisesta piha-aitasta. Talot muutettiin nykyiseen käyttöön vuonna 2006. Tänä päivänä korttelin toimintaa ylläpitää Taito Pohjois-Karjala Oy. Yhteensä taitokorttelissa on 30 toimijaa ja toimintakokonaisuutta aina kahvilasta arkkitehtitoimistoon asti. Korttelissa luotetaan hyvään yhteishenkeen ja verkostoitumiseen.

Taitokorttelin käsityöliikkeet tarjoavat kattavan katsauksen pohjoiskarjalaiseen käsityöosaamiseen. Niiden valikoimista löytyy perinteisiä kodin tekstiilejä, nuorten taiteilijoiden tuotteita, lasitöitä, koruja ja Taito Pohjois-Karjalan omia Karjala-tuoteperheen tuotteita. Myymälöiden lisäksi Kauppaneuvoksen kahvilassa voi istahtaa hetken ja nauttia kauniista idyllistä. Korttelin keskustassa sijaitsee Taitokeskus, joka järjestää kaikenikäisille sopivia käsityökursseja ja tarjoaa ideoita käsitöiden tekemiseen. Taitokorttelissa järjestetään etenkin kesäisin erilaisia näyttelyitä, musiikki- ja teatteriesityksiä. Elokuussa alueella on Wanhan kaupungin päivä, jolloin kortteli muuttuu vanhan ajan markkinatapahtumaksi.

Bomban karjalaiskylä, Nurmes

Bomban karjalaiskylä esittelee vierailijoille perinteistä karjalaista rakennus- ja ruokakulttuuria. Kylä sijaitsee Pielisen rannalla noin kolme kilometriä Nurmeksen keskustasta. Bomban alue on erittäin monipuolinen matkailualue, jossa sijaitsee kylpylähotelli ja kesäteatteri. Alue on myös aktiivinen liikuntalomakohde. Karjalaiskylän merkittävin nähtävyys on Bomban talo, joka on rakennettu matkailukäyttöön vuosien 1977 ja 1978 aikana. Suuri hirsitalo esittelee karjalaistyylistä rakennustapaa, ja se on tarkka kopio vuonna 1855 Jegor Bombin -nimisen miehen rakennuttamasta talosta. Alkuperäinen talo purettiin jo vuonna 1934.

Tänä päivänä Bomban talossa on karjalaista perinneruokaa tarjoava ravintola ja oluttupa. Karjalaiskylässä sijaitsee myös Suojärven pitäjäseuran rakennuttama Pyhän Sergein ja Herman Valamolaisten tsasouna eli rukoushuone. Tsasounan esikuva oli sodassa Neuvostoliitolle luovutetuille alueille jäänyt Ägläjärven tsasouna, ja sen on piirtänyt arkkitehti Erkki Helasvuo. Se vihittiin käyttöön vuonna 1980, ja vuonna 1991 se lahjoitettiin Nurmeksen ortodoksiselle seurakunnalle jumalanpalveluskäyttöön. Bomban kylpylähotelli avattiin vuonna 1991, ja se tarjoaa vierailijoille sauna- ja allasosaston lisäksi kauneus- ja hoitopalveluja.

Möhkön Ruukki, Ilomantsi

Suomen itäisin kylä Möhkö sijaitsee Ilomantsissa. Sinne rakennettiin rautaruukki 1840-luvun lopulla, ja tehtaan mukana kasvoi Möhkön kylä. Parhaimmillaan ruukki oli Suomen suurin rautaruukki, mutta se joutui lopettamaan toimintansa vuonna 1908, ja alueen metsät valjastettiin metsä- ja uittotöihin. Tänä päivänä vierailijat voivat tutustua vanhoihin rakennuksiin, teollisuushistoriallisiin jäänteisiin, sotamuistoihin ja kauniiseen luontoon. Kaikki näyttelyt ovat alueen päärakennuksessa ja kaupparakennuksessa. Alueella on myös ainutlaatuinen, restauroitu kanavajärjestelmä ja vanha paja, jossa on kesäisin taontaesityksiä.

Outokummun Vanha kaivos

Vanha kaivos toimii yli sata vuotta vanhan kuparikaivoksen ympäristössä. Se tarjoaa koko perheelle jännittävää tekemistä kuten historiallisia nähtävyyksiä, maanalaisia tunneleita ja runsaasti tekemistä esimerkiksi Lasten kaivoksessa. Kaivosta kierrellään kaivostunneleissa, jossa ei koskaan tiedä, mitä eteen tulee. Vanhan kaivoksen historia on koottu mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi Kaivosmuseoon. Museon mielenkiintoisimmat nähtävyydet ovat museotunnelit, Maan aarteet -kivinäyttely ja kaivoksen tuotteista muodostetut Lopputuotteet -näyttely. Lisäksi kaivoksessa voi ihailla kauniita maisemia alueen kaivostornista tai Pohjois-Karjalan korkeimmasta rakennuksesta Keretin tornista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *