Pohjois-Karjalan antia – Kitee

matkustaa ympäri Suomen maaseudulle

Kitee on noin 10 000 asukkaan kunta Itä-Suomessa vain alle 30 kilometrin päässä Venäjän rajalta. Vuonna 1631 perustettu Kitee nimettiin kaupungiksi 90-luvun alkupuolella, mistä huolimatta kunnan väkiluku on laskenut tasaisesti 1900-luvun puolivälistä lähtien. Keski-Karjalan kaupunkikeskus Kitee tarjoaa perinteisen suomalaisen luonnonmaiseman, muttei petä kulttuurin ja aktiviteettienkaan saralla. Pohjois-Karjalan idyllisistä maisemista nauttii aidointen sen järvien rannalla, ja alueella onkin vuokrattavana yli 200 mökkiä Karjalasta, luonnosta ja suomalaisesta perinnekulttuurista kiinnostuneille matkailijoille.

Pohjois-Karjalan Kitee on tunnettu etenkin menestyneimmän suomalaisen metallibändi Nightwishin kotikuntana. Kaupunki on kuitenkin myös paljon muuta suurine järvineen ja antoisine koko perheen ajanviettotarjontoineen. Kiteellä pääsee kokeilemaan niin kalastusta, veneilyä kuin melontaakin, unohtamatta tietenkään Suomen parhaiksikin kehuttuja moottorikelkkailureittejä! Upean luonnon, perinteisten nähtävyyksien ja ulkoilma-aktiviteettien lisäksi Kiteelle suuntaa matkailijoita etenkin kesäisin erilaisten tapahtumien perässä. Tästä artikkelista saat lisää tietoa Kiteen seudun ominaispiirteistä, luonnosta, nähtävyyksistä ja aktiviteettimahdollisuuksista, jotka tarjoavat uniikin näköalapaikan idylliseen suomalaiseen luontoon ja perinteiseen karjalaiseen elämäntyyliin.

Kitee – Pontikkaa ja pesäpalloa

Kiteen maine Suomen pontikkapitäjänä juontaa juurensa Juurikan kylään, jossa Suomen vanhinta pontikkamerkkiä Juurikan tähkää on tuotettu aina 1600-luvulta saakka. Pontikka on viljasta tai sokerista käyttämällä ja tislaamalla valmistettua kotitekoista juomaa, jonka alkuperäinen alkoholipitoisuus on 80%. Vuonna 2009 toimiluvan saanut Suomen Pontikkatehdas tuottaa 45 prosenttiin laimennettua nimikkopontikkaa alueen omasta rukiista, ja tehtaan 10 000 pullon vuosituottoon on päästy EU:n avustuksella laiteinvestoinneissa ja palkkauksessa. Kiteeläisestä pontikasta pyritään tekemään karjalaisuuttakin mainostavaa vientituotetta Venäjälle, Baltiaan ja jopa Aasiaan.

Pontikan lisäksi Kitee liitetään usein pesäpalloon. Laji on todellinen maakuntien hitti ja paikallisten intohimo. Kiteen oma seura, vuonna 1990 perustettu Kiteen pallo -90, pelaa Suomen pääsarjassa, Superpesiksessä, ja on voittanut suomenmestaruuden kolmesti. Kitee on myös toiminut kahdesti kuuluisan Itä-Länsi -pesäpallo-ottelun isäntänä. Vaikka pesäpallo onkin merkittävässä roolissa, ei Kitee sulje pois myöskään muita pallopelejä ja urheilulajeja – kaupungissa pääsee harrastamaan myös niin jääurheilulajeja, lento- ja jalkapalloa, uintia, mäkihyppyä, yleisurheilua kuin ratsastustakin.

Nähtävyydet ja ajanviete Kiteellä

Kiteen nähtävyyksistä maininnan arvoinen on etenkin Frans Sjöströmin suunnittelema Kiteen luterilainen kivikirkko, joka valmistui vuonna 1886. Harmaakivisen pitkäkirkon alttariseinää koristaa Leonardo da Vincin Pyhää ehtoollista esittävän maalauksen jäljennös vuodelta 1924. Kiteeltä löytyy myös arkkitehti Sirkka Sortin suunnittelema Ortodoksinen Pyhän kolminaisuuden ja Nektarios Eginalaisen kirkko. Lisäksi kaupungista löytyy Kiteen kotiseutumuseo, jossa pääsee tutustumaan sekä kotiseudun ylpeyteen Nightwishiin sekä alueen pontikkaperinteeseen. Luonnon ystäviä Kitee sen sijaan kiinnostaa muun muassa Suomen vanhimman ja suurimman yhtenäisen lehtikuusimetsän ansiosta.

Kitee tarjoaa ajanvietettä myös koko perheen yhteiseen toimintaan. Matkailukeskus Pajarinhovin alueella sijaitseva Kiteen eläinpuisto on Suomen neljänneksi suurin eläintarha, jossa pääsee tutustumaan yli viiteenkymmeneen eläinlajiin niin Suomen luonnosta kuin ulkomailtakin. Kiteen liikennepuistossa sen sijaan opetellaan liikenteessä liikkumista polkuautoilla tai omilla pyörillä. Kiteenjärvi puolestaan tarjoaa perinteisen järvimaiseman lisäksi uimarannan aivan Kiteen keskustassa. Todellisille vesipedoille Kiteen Pajarinhovista löytyy myös Aquapark, Itä-Suomen suurin vesipuisto, jossa viihtyy niin hemmottelua kaipaava porealtaiden ystävä, matkauimari kuin vesiliukumäkien valloittajakin.

Kesätapahtumia Kiteellä

Puhoksen perinnepäivät on Kiteen Puhoksen kartanossa kesäisin järjestettävä koko perheelle tarkoitettu ulkoilmatapahtuma, jossa esille nostetaan niin vanhoja koneita ja työmenetelmiä kuin perinteistä suomalaista kulttuuriakin. Vuonna 2018 perinnepäivät järjestetään 13. kertaa, ja tänä vuonna vierailijat pääsevät tutustumaan muun muassa traktoreihin ja moottorisahoihin vuosikymmenien varrelta sekä todistamaan perinteiset puinti – ja tukkilaisnäytökset. Esillä on myös kotieläimiä, perinnekasveja sekä vanhoja ajoneuvoja. Lisäksi paikalliset yhdistykset, käsityöläiset ja leivonnaisten myyjät pystyttävät kojunsa kartanon pihalle ja esittelevät toimintaansa vierailijoille.

Toinen merkittävä Kiteellä järjestettävä kesäfestivaali on Kitee International Music and Art Festival, joka järjestetään tänä vuonna jo kuudetta kertaa. Kahden viikon musiikkitapahtuma kerää noin 40 lahjakasta osallistujaa yli 20 eri maasta. Musiikkiryhmä järjestää festivaalin aikana useita konsertteja, joissa esitetään suomalaista tuotantoa aina nykymusiikin moderneista genreistä klassisen musiikin helmiin. Festivaalin innoittajana on toiminut maailmankuulun sinfonia-metalliyhtye Nightwish, jonka faneja useimmat tapahtumaan osallistuvatkin ovat. Musiikin lisäksi tapahtuman tärkeänä inspiraationa toimii Suomen taidekulttuuri ja luonto.

Kiteen retkeily- ja ulkoilumahdollisuudet

Luonnosta Kiteellä pääsee nauttimaan alueen useilla luontopoluilla. Retkielämyksen tarjoaa esimerkiksi puolen kilometrin mittainen harjukannaksella kulkeva rehevän kasvillisuuden Pajarin polku. Järvimaisemien lisäksi matkaa polulla siivittää paikallinen kulttuuriperintö, sillä retken aikana pääsee tutustumaan kiteeläisen kertomusperinteen merkittävään osaan, Pahan Pajarin tarinaan. Hiukan pidemmän vaelluksen ystävät voivat valita esimerkiksi Oriveden rannalla kulkevan Muljulan Erä- ja riistapolun, jonka varrelta löytyy muun muassa puusta veistettyjä eläinhahmoja ja hirvitorneja, tai edesmenneen kirkkoherran muistoksi nimetyn Matin polun, jonka rastitaulut esittelevät jääkauden jälkiä maisemassa.

Kesälahti – Kiteen kaupungin eteläinen osa

Entinen Kesälahden kunta liitettiin osaksi Kiteen kaupunkia vuonna 2013. Puruveden ja Pyhäjärven välissä sijaitseva aurinkoinen järvimaisemien Kesälahti tarjoaa Pohjois-Karjalan matkaajille upeita luontoelämyksiä ja ikkunan idylliseen suomalaismaisemaan. Kesälahden alueella toimiva koko kansan kohtaamispaikka Sovintola tuo oman lisänsä alueen kulttuuri- ja ajanviettokirjoon: Sovintolasta löytyy muun muassa kahvila, käsitöitä, kirjadivari sekä kesägalleria. Sovintolan lisäksi Kesälahden tarjontaan kuuluu vuodesta 1957 asti toiminut ulkomuseoalue, joka pitää sisällään alueen luontoa ja kulttuurihistoriaa esittelevän Myllypolun, aittoja ja riihiä sekä herkullisia kotileivonnaisia tarjoavan kahvion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *