Lomaile kauniissa Pohjois-Karjalassa

matkustaa ympäri Suomen maaseudulle

Pohjois-Karjala on Suomen yksi vähiten arvostettuja lomakohteita, vaikka se tarjoaa valtavasti rajojensa sisäpuolella. Pohjois-Karjala on osa suomalaisten sielunmaisemaa monessa mielessä, sillä sen maalauksellisen upeita maisemia matkattiin maalaamaan jo 1800-luvulla. Jylhiä maisemia on ikuistettu moniin kuuluisiin maalauksiin ja alueen kurjasta mutta ylpeästä kansasta on tehty lukuisia legendaarisia lauluja. Pohjois-Karjala ei ole koskaan noussut suureksi kasvukeskukseksi, mutta sen metsissä ja pienissä keskittymissä asuu suomalainen sisu ja moni mutka henkii muinaisajan muistoja.

Pohjois-Karjala on Suomen itäisimmässä osassa ja sen alueella sijaitsee hemmottelu-, luonto- ja kulttuurikohteita. Alueella on esimerkiksi Suomen vanhin luontopolku, jolla on ikää jo pitkälti yli sata vuotta. Monet paikat ovat olleet suomalaisten virkistyskohteita jo ennen kuin lomamatkailua nykymielessä edes harrastettiin. Kolin kansallispuistoon ja Lieksan Ruunaan koskialueelle saavuttiin viettämään aikaa jo muinoin, miksei siis nytkin? Kauniit karjalaistalot Ilomantsissa ja Nurmeksessa ovat ehdottomasti vierailemisen arvoisia, samoin Joensuun Taitokortteli. Loppukesän helteistä nautitaan Ilosaarirockin musiikkifestareilla.

Patikointia ja hemmottelua

Historiallinen Runon ja Rajan tie on kaikkiaan 1080 km pitkä reitti Suomenlahdelta Sallaan. Pohjois-Karjalan alueella maasto on jylhää vaaramaisemaa, Kolin kohdalla sijaitsee maamme vanhinta kalliomuodostelmaa oleva huikea vaarajono ja sen rinnalla välkehtii kaunis Pielisjärvi. Reitin varrella on lukuisia sotahistoriallisia muistomerkkejä, lintu- ja näköalatorneja, kulkemattomia eräalueita ja maisemaa, joka on monille tuttua jo etäisesti suomalaisesta maalaustaiteesta ja historian kirjoista. Alueen eripituiset retkeilyreitit ja vesireitit tarjoavat patikoijalle lukuisia mahdollisuuksia ja eritasoisia yöpymiskohteita.

Historian havinan ja metsämaiseman vastapainoksi Pohjois-Karjala on myös nykyaikainen hemmottelukohde. Nurmeksessa sijaitseva Spa Bomba on avattu uudistettuna 2017, se tarjoaa rentoutumismahdollisuuksia erikokoisille seurueille sisä- ja ulkoaltaissa sekä relax-alueen puolella. Kolilla sijaitsee maisemakylpylä Koli Relax Spa, jossa on mahdollista valita viidestä eri kylpyläohjelmasta tai räätälöidä itselle sopiva ohjelma. Huhmarin lomakeskuksessa nautitaan karjalaisen lupsakkaasta palvelusta ja vierailun Pajarinhovin rentoutumiskeskukseen voi yhdistää lapsiperheille sopivaan retkeen eläinpuistoon. Pohjois-Karjalan luonto loihtii rentoutumislomalle upeat puitteet.

Kansallismaisemamme

Kaikki suomalaiset eivät ole vielä ehtineet Kolille, mutta Koli on ehtinyt valloittaa monen sielun, osan jopa niin, ettei sitä edes muista. Vuonna 1895 Eero Järnefelt maalasi Kolin maisemista ihastuneena teoksensa Syysmaisema Pielisjärveltä, joka on yksi suomalaisen maalaustaiteen tunnetuimpia ja tärkeimpiä maisemamaalauksia. Kolin maisemaan yhdistyy suomalainen sielunmaisema parhaimmillaan, tyyni Pielisjärvi, jylhät vaarat ja vihreä metsä sekä ikiaikainen graniitti. Kolilla ovat myöhemmin käyneet monet taiteilijat etsimässä inspiraatiota, niin myös Sibelius, jonka Finlandian voi melkein kuulla soimassa Kolilla.

Kolin ikivanha vaarajono on kohonnut muinaisaikoina jopa 7000 metrin korkeuteen, nykyisin sen korkein huippu on 347 metriä merenpinnan yläpuolella. Kolin korkeat huiput ovat kaivausten perusteella olleet keskeisiä paikkoja muinaissuomalaisille, joiden uskotaan harjoittaneen alueella erilaisia uhrimenoja. Ukko-Kolille pääsee nousemaan melko helposti portaita pitkin noin vartissa, kokonaisuudessaan alueella kiemurtelee lukuisia eripituisia kävelyreittejä. Kolin alueella voi majoittua erämajoituksessa tai tasokkaammin hotelleissa. Reitit on hyvin merkitty ja jokaiselle löytyy itselle sopivan pituinen polku.

Karjalainen keittiö ja hengenravinto

Karjalaiset naiset olivat jo aikoinaan tunnettuja omintakeisesta ja maukkaasta ruuastaan. Karjalasta oli tuotu mukana itäisiä makuja, jotka yhdistyivät vuosikymmenien aikana paikallisiin perinteisiin. Karjalaiset maut ovat levinneet koko Suomeen, mutta parhaimmillaan ne ovat siellä, missä karjalanpaisti on muhinut uuninpankolla yön yli, karjalanpiirakat paistuneet leivinuunissa ja rapea kuorinen ruisleipä tehty kyökin emännän suvun reseptillä. Pohjois-Karjalan alueella on panostettu monissa ravintoloissa ja majapaikoissa paikallisiin ruokaperinteisiin, joista kannattaa ehdottomasti nauttia ravintoloissa, joista monet on merkitty Karelia a’la Carte -merkillä.

Pohjois-Karjalassa voi tutustua ortodoksisiin perinteisiin, sillä idän vaikutuksen ansiosta sillä on vahvat juuret Suomen itäisimmissä kolkissa. Karjalan kirkkotie on mielenkiintoinen pyhiinvaelluskohde, jonka varrelta löytyy uniikkia kulttuuria. Reitin varrella on 1700- ja 1800-luvulla rakennettuja tsasounoja ja puukirkkoja, joiden rakennustyyli on täysin omanlaineisensa. Alueella sijaitsee myös vanhoja erämaakalmistoja, jotka on pyritty säilyttämään alkuperäisessä tilassaan. Heinävedellä sijaitsevassa Valamon luostarissa on mahdollisuus nauttia kiireettömyydestä, jota moni kiireinen kaupunkilainen tuleekin etsimään luostarin hengellisestä ilmapiiristä.

Joensuu

Pohjois-Karjalan maakuntakeskus on Joensuun leppoisa karjalainen kaupunki. Siellä yhdistyvät karjalaiset perinteet ja nykyaikainen opiskelijamaailma. Kaupunki on virkeän viriili keskus, joka tarjoaa erinomaiset opiskelumahdollisuudet ja on varsinkin kesäaikaan tapahtumia täynnä oleva kaupunki. Joensuun yksi tunnetuimpia tapahtumia on joka kesäinen Ilosaarirock, mutta Joensuussa tapahtuu ympäri vuoden paljon muutakin. Keskustan Taitokorttelisssa kohtaavat matkailijat, taiteilijat ja alueen aktiiviset kaupunkilaiset. Alueen kauniissa puutalomiljöössä järjestetään näyttelyitä ja workshoppeja ympäri vuoden. Kesäaikaan Pielisjoen koski on erinomainen retkikohde kaupunkilaisille.

Pohjoiskarjalainen lupsakkuus

Pohjois-Karjalaan saavutaan lomalle monesta syystä, mutta yhä useampi palaa alueelle sen mukavan ja välittömän tunnelman takia. Maailmalla on viime vuosina mainostettu downshiftingiä, mutta todellisuudessa karjalaiset ovat alueella tienneet kuinka nauttia arjesta lupsakkaasti jo vuosisatoja. Ominaista Pohjois-Karjalan matkailulle on luonnon läheisyys, ja se on otettu huomioon kaikissa alueen kohteissa, niin ruokakulttuurissa kuin festareillakin. Pohjois-Karjala on hiomaton timantti ja se odottaa yhä matkailijoita sen kulkemattomiin maastoihin ja karjalaisten pitopöytien äärelle. Pohjois-Karjalassa jokainen tuntee olevansa kotonaan, omassa kansalaismaisemassaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *