Mikä tekee Pohjois-Karjalasta ja sen luonnosta niin omalaatuisen?

matkustaa ympäri Suomen maaseudulle

Leevi and the Leavings lauloi aikoinaan “Minä lähden Pohjois-Karjalaan, vaihdan farkut verkkarihousuun” ja monelle suomalaiselle Pohjois-Karjala vaikuttaakin siltä, että alue on karua ja autiota, eivätkä paikalliset ole hilpeää tai onnellista sakkia. Kumisaapas, peltoaura, verkkahousut ja kitukasvuinen metsä yhdistetään näihin maisemiin usein. Siksi monet unohtavat, miten upeaa seutua Pohjois-Karjala loppujen lopuksi onkaan. Nyt tutustummekin tarkemmin siihen, mitä Pohjois-Karjalan alue kävijälleen tarjoaa ja mitä näiltä seuduilta voi oikein olettaa löytävänsä.

Pohjois-Karjala sijaitsee itäisessä Suomessa. Pohjois-Karjalan maakuntakeskus on Joensuu ja muita tunnettuja kaupunkeja ovat Kitee, Lieksa ja Outokumpu. Matkalla Joensuuhun voit törmätä Outokumpuun, joka on tunnettu kaivostoiminnastaan. Kaivosmuseossa pääsee ihailemaan ja ihmettelemään kaivoksen toimintaa ja historiaa. Joensuu itsessään on tunnettu esimerkiksi yliopistostaan ja vilkkaasta opiskelija-elämästään. Joensuu on lukuisten metsien ja kauniiden vesistöjen ympäröivä ja ihanteellinen paikka esimerkiksi kesäiselle turistille, joka haluaa yhdistää eloisan kaupunkikulttuurin jylhään ja kauniiseen luontoon ja sen rauhaan.

Kolin kansallispuisto

Kolin kansallispuisto on yksi Pohjois-Karjalan tunnetuimmista kohteista. Kolin kansallispuisto sopii kenelle tahansa, olipa sitten kysymys lapsiperheestä tai eläkeläispariskunnasta. Kolin kansallispuisto on tunnettu erityisesti upeista näköalapaikoistaan. Kolin kansallispuiston korkein kohta on Ukko-Koli, joka ylettää yli 300 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kansallispuistosta voi ihailla puhtaan ja upean Pielisjärven järvimaisemia. Historiasta kiinnostuneet pääsevät myös ihailemaan vanhaa maanviljelyn aluetta, josta edelleen löytyy maatilojen kivijalkoja ja vanhoja viljelyspaikkoja. Samalla voi oppia koko Suomen viljelyn historiasta.

Tarhapuron putous on yksi kansallispuiston kauneimmista nähtävyyksistä. Kesäisin putous on idyllinen paikka vilvoitteluun lämpimänä päivänä ja keväisin vierailija pääsee ihailemaan jäiden lähtöä putouksilta. Pirunkirkko on jopa legendaarisen maineen saavuttanut luolamuodostuma, josta suuret suomalaiset runoilijat ja kirjailijat ovat löytäneet inspiraatiota. Ollilan alue kansallispuistossa on puolestaan tunnettu karjasta, joka laiduntaa onnellisena vanhoilla laidunmaillaan. Karjaa pääsee ihailemaan joka kesä muiden eläinten, kuten kanojen ja lampaiden lisäksi. Erityisesti lapset ihastuvat takuulla suloisista eläimistä.

Pohjois-Karjalan lukuisat vesistöt

Suomea kuvaillaan aina tuhansien järvien maaksi. Tämä lausunto pitää todellakin paikkansa, sillä pinta-alaansa nähden Suomen vesistöjen lukumäärä on hurjan suuri. Myös Pohjois-Karjala on täynnä toinen toistaan kauniimpia järviä ja lampia. Pohjois-Karjalassa on yhteensä 4491 järveä, ja maakuntajärveksi on valittu kilpailuissa Pielinen. Tämä järvi tuokin monien mieleen kuuluisan Bomban talon, joka on suuri karjalaistyylinen hirsirakennus. Bomban talolla voi nauttia herkullista ruokaa ja käydä pulahtamassa uinnilla Pielisen rannalla. Kohde houkuttaakin lukuisia turisteja erityisesti kesäaikaan.

Kolme suurinta vesistöä Pohjois-Karjalassa ovat Pielinen, Orivesi ja Puruvesi. Orivesi kuuluu maantieteellisesti Vuoksen vesistöalueeseen ja kattaa laajuudeltaan yli 600 neliökilometrin alueen. Puruvesi on puolestaan tunnettu puhtaudestaan. Puruveden pohja on hiekkaa, joka suodattaa vettä ja tekee järvestä erityisen houkuttelevan kohteen uimiselle ja kesäpäivän vietolle. Vesistön merkitystä puhtaan veden lähteenä painotetaan erityisesti tulevaisuutta ajatellen ja Pohjois-Karjalan asukkaat haluavatkin tästä syystä pitää järvestä erityisen tarkkaa ja hellää huolta. Innokkaille uimareille Pohjois-Karjala on ehdottomasti ideaali kohde lukuisine järvineen.

Marjastus ja kalastus

Kalastaminen on monelle suomalaiselle erityisen rakas harrastus. Kalastaminen antaa ravintoa niin ruumiille kuin myös henkiselle puolelle. Moni rauhoittuu ja nauttii ympäröivästä luonnosta kaikessa rauhassa samalla, kun narraa kalaa. Pohjois-Karjala on luontonsa ja vesistöjensä puolesta erityisen antoisa alue kalastukselle. Pohjois-Karjalan kalakantaa suojellaan ja rajoitetaan tilanteen mukaan. Puruveden muikuille onkin annettu erityinen EU:n suojelumerkintä, sillä Puruveden vesi on erittäin puhdasta ja kirkasta. Tämä tekee myös kalasta erityisen terveellistä ihmisen nautittavaksi ja kalastettavaksi.

Marjastaminen on myös monen Pohjois-Karjalassa vierailevan ja siellä asuvan ihmisen lempiharrastuksia. Pohjois-Karjalassa saadaan yleensä hyvä sato puolukkaa ja mustikkaa, riippuen toki vuoden yleisestä tilanteesta. Jos Kolin kansallispuistossa vierailee, tulee muistaa, että jotkut liikkumisrajoitukset saattavat keskeyttää marjastajan matkan. Yleisesti ottaen kansallispuistossa saa kuitenkin marjastaa vapaasti ja käyttää tällä tavalla jokaiselle suomalaiselle suotua jokamiehenoikeutta. Kansallispuistossa marjastaessaan kannattaa olla erityisen tarkkana roskaamisen ja kasvillisuuden vahingoittamisen kanssa, sillä kumpikin yllämainittu on ehdottomasti kiellettyä.

Mökkeily Pohjois-Karjalassa

Jos on etsimässä idyllistä suomalaista mökkimaisemaa, Pohjois-Karjala on ehdottomasti oikea paikka. Moni mökinomistaja ja -vuokraaja tarjoaa mökkinsä turisteille. Usein mökin pihapiiriin kuuluu laituri, savusauna ja mahdolliset kalastusluvat voi usein saada mökin omistajalta. Mökkien valttikortteja ovat usein tiheät ympäröivät metsät ja laajat tontit, jotka tuovat omaa rauhaa. Lisäksi useimmat järvistä ovat puhtaita ja hiekkapohjaisia, joten uiminen ja rannalla loikoilu onnistuvat hyvin. Lyhyellä etsiskelyllä voi löytää yli 500 erilaista mökkivaihtoehtoa luonnon helmassa.

Yhteenveto

Pohjois-Karjala on paljon muutakin kuin verkkarihousuja ja harmautta. Pohjois-Karjalasta löytyy upeaa luontoa, vilkasta kaupunkikulttuuria, historiaa ja moderneja mukavuuksia. Pohjois-Karjala on tunnettu jylhistä maisemistaan, kansallispuistoistaan ja karjalaisen kulttuurin palasista. Pohjois-Karjala toivottaa kävijänsä lämpimästi tervetulleeksi ja luonnon ystäville parempaa paikkaa tuskin löytyykään. Marjastus ja kalastus ovat vain pari esimerkkiä kaikesta siitä, mitä Pohjois-Karjalan luonnossa voi kokea ja harrastaa. Jos Pohjois-Karjalaan päättää lähteä, tulee tämä itäinen pala Suomea jättämään lähtemättömän vaikutuksen kävijäänsä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *