Koli – tehtävää ja nähtävää jokaiseen makuun

matkustaa ympäri Suomen maaseudulle

Koli on paitsi Pohjois-Karjalassa sijaitseva vaara, myös kylä sekä Suomen kansallismaisema, joka vetää puoleensa tuhansittain matkailijoita vuosittain. Koli sijaitsee Lieksassa, Itä-Suomessa Pielisen rannalla. Vuoteen 1973 asti Koli oli Pielisjärven kunnan alueella, mutta se yhdistyi tuolloin Lieksan kauppalan kanssa Lieksan kaupungiksi. Kolin vaaran korkein kohta on Ukko-Koli, joka kohoaa merenpinnasta mitattuna peräti 347 metrin korkeuteen. Muita huippuja Kolilla ovat muun muassa Akka-Koli ja Paha-Koli, jonka seinämä on erityisen jyrkkä.

Kolin vaarajono on syntynyt muinaisen Karelidien vuoriston jäänteistä. Korkeimmalle yltävä Ukko-koli on Etelä-Suomen korkein kohta. Muita korkeita vaarojen huippuja ovat Akka-Koli, joka on 339 metriä, ja Paha-Koli, joka on 334 metriä merenpinnan yläpuolella. Kolin vaaroilla on useita luolia, joista tunnetuin on nimeltään Pirunkirkko. Kyseinen luola on 34 metriä pitkä ja sillä on korkeutta 1-7 metriä. Vanhojen perinnetietojen mukaan luolan katsotaan olleen eteistila pieneen kirkkosaliin, jonne kulku olisi tapahtunut Pirunkirkon peräseinällä olevasta syvennyksestä.

Kolin kansallismaisemasta matkailukohteeksi

Koli on yksi Suomen kansallismaisemista, mutta mitä se tarkoittaa? Kansallismaiseman tarkoitus on kuvata Suomen kansallista identiteettiä, johon tiivistyvät maamme erityispiirteet. Jo 1800-luvun lopulla, karelianismin kukoistaessa, useat suomalaiset taiteilijat matkasivat Kolille. Sen vaaroilta avautuvat maisemat puhuttelivat muun muassa Eero Järnefeltiä, Juhani Ahoa, Pekka Halosta ja Jean Sibeliusta niin, että he omalta osaltaan loivat taiteessa näkymiä täydellisen suomalaisesta, romanttisestakin maisemasta. Tämä oli myös osatekijänä siihen, että Kolista kasvoi yksi Suomen matkailuvalteista.

Lukuisaa joukkoa taiteilijoita seurasivat matkailijat. Toki jo ennen tätä, peräti vuonna 1884, oli Kyläkirjaston Kuvalehdessä kirjoitus Koliwuorelta, ja Suomen Matkailijayhdistyksen oppaassa oli vuonna 1890 kirjoitus Kolin maisemien kauneudesta. Kolin matkailumahdollisuudet olivat siis selvät ja sitä alettiin markkinoida matkailijoille jo ennen 1900-lukua. Kolille avattiin pian majoituspaikkoja ja rinteille tehtiin kuntopolku, jota pitkin Kolilla vuosittain vierailleet 500 ihmistä tutustuivat vaarojen maastoon. 1930-luvulla avattiin laskettelurinne ja 1980-luvulla kuvaan tuli myös luonnonsuojelullinen puoli.

Koli nyt

2010-luvun Koli on monipuolinen keskus matkailijoiden vaihteleviin tarpeisiin. Paitsi sen luonto, myös lukuisat aktiviteettimahdollisuudet kutsuvat matkailijoita Kolille. Talviaikaan Koli on vaativaankin makuun sopiva laskettelukeskus, jota täydentävät muut talviliikkumisen mahdollistavat puitteet. Hiihto, lumikenkäily ja vaikkapa talvinen ratsastusretki tai koiravaljakkoajelu ovat kaikki Kolin tarjoamia mahdollisuuksia. Eikä unohtaa voi talvista Pielistäkään, jonka jäälle sopivat niin retkiluistelijat kuin pilkkijätkin. Talvi Kolilla on raikas ja reipas, valkoisen lumen kyllästämä ihmemaa, jossa viihtyvät varmasti aivan kaikki.

Kesäaika Kolilla tarjoaa tekemistä myös varsin monipuolisesti. Retkeilyreittejä Kolin vaaroilta löytyy noin 80 kilometriä, joten patikointi on erittäin varteenotettava vaihtoehto. Luonnossa kulkeminen onnistuu toki myös esimerkiksi pyöräillen. Pieliseltä käsin maisemia on mahdollista ihastella vetten päällä veneillen tai esimerkiksi meloen. Pielisen rannoilta on ihana pulahtaa virkistävään veteen uimaan. Kolin useilla matkailupalveluyrittäjillä on myös tarjolla elämyksiä vaikkapa eräretkien muodossa. Kolin huipulla vaihtoehtona on myös kylpylä hemmotteluhoitoineen ja sen yhteydessä rentouttavat unet tarjoava hotelli.

Kolin luonnonsuojelualue

Kolin kansallispuisto on jaettu kolmeen osaan niiden suojelutavoitteiden perusteella. Eri suojeluvyöhykkeitä ovat kansallismaisemaa ja geologiaa huomioiva vyöhyke, kulttuurivyöhyke sekä luontovyöhyke. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1991 pohjoiskarjalaisen vaara-alueen, vanhojen metsien, sekä niissä elävän eläinkunnan suojelemiseksi. Lisäksi kansallispuiston tavoitteena on kansallismaiseman, eli Kolin korkeimpien huippujen suojelu, kaskitalouden aikaansaaman maiseman ja kasviympäristöjen ylläpito, sekä ympäristöön liittyvän tutkimuksen, valistuksen ja harrastusten edistäminen. Toimintaan Kolin kansallispuiston hyväksi voi tutustua Kolin huipulla olevassa luontokeskus Ukossa.

Kolin luontokeskus Ukko on oikea paikka, mikäli Kolilla vieraileva haluaa tutustua tarkemmin kansallismaisemaan sekä faktoihin itäsuomalaisesta vaaraluonnosta ja perinneympäristöstä. Luontokeskus Ukossa on näyttely, jossa pääsee tutkimaan Kolin kansallispuiston geologiaa ja luontoa, kulttuuria unohtamatta. Lisäksi samoissa tiloissa on matkailuneuvonta, josta matkailija voi käydä tiedustelemassa parhaita vinkkejä ja neuvoja retkeilyyn kansallispuiston alueella. Luontokeskus on hyvä aloituskohde Kolin kansallispuistoon saapuessa, sillä luontokeskuksen luota on vain muutaman sadan metrin matka lähimmälle näköalatasanteelle maisemia ihastelemaan.

Kolin lähiseudut

Lieksassa sijaitseva Koli tarjoaa runsaasti erilaisia vaihtoehtoja viettää aikaa. Mutta mikäli laajempi kierros itäsuomalaisissa maisemissa houkuttelee, on Kolista sadan kilometrin säteellä monta tutustumisen arvoista kohdetta. Golfin ystäville kenttiä on niin Kontiolahdella kuin Nurmeksessakin. Ruunaan kalastusalue Lieksajoella on puolestaan kalastajille oivallinen kohde. Vauhdikkaan menon vastapainona toimii Valamon luostari Heinävedellä, jossa pääsee hiljentymään ja nauttimaan luostarin tarjoamista palveluista. Unohtaa ei voi myöskään viehättävää kulttuurikylä Vuonislahtea, joka toivottaa kävijät tervetulleeksi Pielisen rantamaisemiin.

Lopuksi

Koli on Pohjois-Karjalan ainutlaatuinen ja upea helmi. Koli on kansallispuisto ja kansallismaisema, jossa jo 1800-luvun lopulla useat taiteilijat hakivat inspiraatiota teoksiinsa. Taiteilijoita Kolille seurasivat matkailijat, jotka halusivat kokea samat unohtumattomat näkymät vaarojen huipuilta. Upeat maisemat Kolilla todella onkin! Yli 300 metriä merenpinnan yläpuolella olevilta näköalapaikoilta näkee kauas Pieliselle. Nähtävää ja koettavaa Koli tarjoaa runsaasti. Talvella laskettelu, hiihto ja lumikenkäily, ja kesällä patikointi ja muut harrasteet takaavat sen, että Kolilla on helppo viihtyä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *