Pohjois-Karjalan matkailuvaltit

matkustaa ympäri Suomen maaseudulle

Itäsuomalainen Pohjois-Karjalan maakunta on alueena monipuolinen, kaunis ja matkailijalle unohtumattomia seikkailuja tarjoava paikka. Pohjois-Karjalan maakuntakeskus on Joensuu, seitsemän sillan kaupunki, mistä löytää niin urbaania menoa kuin luonnonläheistä elämääkin. Karjalaiseen tyyliin kuuluva iloinen elämänmeno jatkuu muillakin Pohjois-Karjalan alueilla, jonka isoimmat paikkakunnat Joensuun lisäksi ovat Kitee, Lieksa, Nurmes ja Outokumpu. Etsitpä luonnonrauhaa, kauniita maisemia, kulttuuria, hyvää ruokaa tai hyvinvointia, Pohjois-Karjalasta löydät ne kaikki ja paljon enemmänkin. Tervetuloa mukaan tutustumaan pohjoiskarjalaiseen vieraanvaraisuuteen!

Maisemiensa puolesta Pohjois-Karjalaa hallitsevat runsas vesistöjen määrä ja henkeäsalpaavan kaunis kansallispuisto Koli. Vesistöistä tutuimmat ovat Suomen neljänneksi suurin järvi Pielinen sekä Kiteen ja Savonlinnan seudulla sijaitseva Puruvesi. Saimaaseen kuuluva Puruvesi on poikkeuksellisen kirkasvetinen järvi, missä on 720 saarta. Pielinen puolestaan on kokonaan Pohjois-Karjalan alueella sijaitseva, 90 kilometriä pitkä ja jopa 30 kilometriä leveä järvi. Saaria järvessä on 1491. Ominaispiirteenä Pieliselle on sen rannoilta kohoavat vaarat, joista Koli on korkein ja tunnetuin.

Kolin kansallispuisto

Koli on melkeinpä ehdoton käyntikohde jokaiselle Pohjois-Karjalaan saapuvalle matkailijalle. Kansallispuisto on Suomen vanhimpia matkailukohteita, joka nousi suomalaisten taiteilijoiden avustuksella suosioon upeiden maisemiensa ansiosta. Kolin korkein kohta on 347 metrin korkeudella ja sen ympäristössä riittää nähtävää retkeilyreittien muodossa jopa 80 kilometrin verran. Kansallismaisemista voi nauttia aktiviteettien tai rentoutumisen parissa, ylhäällä vaaran laella tai alhaalla järven aalloilla. Parasta Kolissa on, että matkailupalvelut on toteutettu ympäristöä kunnioittaen ja kansallispuiston suojelutehtäviin yhdistäen.

Aktiviteeteista nauttiville Koli tarjoaa monipuolista tekemistä ympäri vuoden. Tarjontaan voi tutustua Kolin Matkailuneuvonnassa ja Luontokeskus Ukossa. Talvella aivan Kolin huipun tuntumasta alas lähtevät laskettelurinteet tarjoavat vauhtia, mutta rauhallisempaa menoa voi kokea murtomaasuksilla, lumikengillä tai koiravaljakkoajelulla. Kesällä Kolista voi nautiskella patikoiden, pyöräillen, ratsastaen, meloen tai vetten päällä seilaten. Hemmottelua ja virkistäytymistä tarjoavat Spa-kylpylä, jonka yhteydessä olevaan hotelliin on myös helppo majoittua. Hotellin lisäksi majoitusta tarjoavat useat alueella sijaitsevat loma-asunnot.

Tekemistä koko perheelle

Pohjois-Karjala sopii matkailukohteena erinomaisesti koko perheelle. Joukon pienimmistä lähtien ovat luontokohteet mitä upeimpia elämyksiä, mutta mikäli muunlainen toiminta kiinnostaa enemmän, on myös tähän useita vaihtoehtoja. Kylpylätunnelmasta nauttiville uudistettu Spa Bomba Nurmeksessa tarjoaa laadukkaita palveluita vauvasta vaariin. Bomban karjalaiskylässä sijaitseva Bomban talo on kulttuurihistoriaa arvostavalle sopiva kohde, missä esitellään karjalaista ruoka- ja rakennuskulttuuria. Lisäksi alueelta löytyy kesäteatteri, jonka parissa vietetyn illan voi kruunata aitoa karjalaistunnelmaa huokuvalla aterialla Bomban ravintolassa.

Polvijärvellä, Huhmarisvaaran vieressä ja Höytiäisen rannalla sijaitseva Huhmari on monipuolinen lomakeskus. Luontoelämyksiä täynnä oleva Huhmari tarjoaa esimerkiksi villivihanneskursseja ja liikuntaa upeissa maisemissa. Tämän lisäksi Huhmarista löytyy varsinkin lapsia aina kiehtova Vesimaailma, jonka jatkeena kesäaikaan toimii mainiosti Höytiäisen upeat rannat. Huhmarin lomakeskus viihdyttää lomalaisia monipuolisella ohjelmalla, tansseilla ja hyvinvointipalveluilla kulttuuria unohtamatta. Lisäksi lomakeskuksessa on tilaa juhla- ja kokoustilaisuuksia varten, joten palveluita todellakin on tarjolla jokaiseen lähtöön. Tervetuloa siis viihtymään.

Tapahtumien Pohjois-Karjala

Mikä olisikaan parempi syy matkustaa uusiin, tai miksei vaikka vanhoihinkin maisemiin kuin tapahtumat! Kesä on luonnollisesti Suomen vuodenajoista festarien kulta-aikaa, mikä pätee myös Pohjois-Karjalaan. Musiikin juhlaa on kesäisin niin rockin kuin iskelmänkin parissa, kun vuoronsa saavat Ilosaarirock ja myöhemmin kesällä Iskelmäkesä. Ilosaarirock on saanut alkunsa jo vuonna 1971, josta lähtien se on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista musiikkitapahtumista. Iskelmäkesä on tuoreempi tulokas, kolmatta vuotta järjestettävä iloinen ja viihdyttävä kevyen musiikin juhla.

Tanssin ystäville Pohjois-Karjala tarjoaa monta mukavaa hetkeä pitkin kesää. Heinäkuussa XI Pielinen soi -Kesätanssit marssittavat Lieksan Vuonislahden lavalle orkestereita, jotka tarjoavat kansalle suomi-iskelmiä sekä suomirockia suoraan 1960- ja 1970-luvuilta. Kesäkuussa Joensuun Ilosaaressa on Jns on the Streetin 10-vuotisjuhlat, jossa ohjelmassa on jo perinteen mukainen, jännittävä tanssikilpailu. Kilpailumielisille luvassa on myös muutakin, nimittäin Lavahumpan SM-kisat Liperissä. Täällä jokaisen Pohjois-Karjalassa matkaavan kesälomalaisen pitää ehdottomasti tehdä ainakin illan mittainen välipysähdys tanssitunnelmaan pääsemiseksi.

Matkavinkkejä sinne ja tänne

Pohjois-Karjalasta tekeminen ei lopu kesken. Kiireisen elämän pyörteissä rauhoittumiseen sopii Valamon luostari Heinävedellä. Ortodoksimunkkien ylläpitämässä luostarissa voi majoittua ja nauttia vivahteikkaasta kulttuurista ja tehdä ostoksia vaikkapa luostarin viinitilalla. Vanha Kaivos Outokummussa on aarrekaupunki, missä monenlainen tekeminen ja näkeminen esimerkiksi museossa saa viihtymään pitkän aikaa. Samalla alueella on yksi Euroopan korkeimmista kaivostorneista: Keretin torni, jonka korkeus on peräti 96 metriä. Huipulle pääseminen saa varmasti hien pintaan, onhan tornissa huikeat 338 porrasta.

Miljoonien mahdollisuuksien Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjala on kiehtova yhdistelmä kaupungin sykettä ja luonnosta huokuvaa syvää rauhaa. Maakunta antaa jokaiselle jotakin, kaikkina vuodenaikoina. Mutta mikä parasta, tarjolla olevat palvelut on toteutettu aidolla karjalaisella tyylillä. Karjalaan matkustavat saavat nauttia myös maistuvasta pitopöydästä, ja kuin jälkiruokana kulttuurisista piirteistä, joista monet ammentavat ominaisuuksiaan itäisistä uskonnoista. Unohtaa ei voi myöskään henkeäsalpaavan upeita maisemia, joita monet Pohjois-Karjalassa sijaitsevat kohteet – kuten Koli – tarjoavat. Olitpa liikkeellä yksin, kaksin tai koko perheen voimin, Pohjois-Karjalassa viihdyt varmasti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *